S jarem přišel čas připravovat jídlo plné živin
S nově nastupujícím ročním obdobím by měla nastupovat i změna jídelníčku. V zimním období jsme připravovali pokrmy, které zahřívaly naše tělo – jako je používání čili papriček, zázvoru, skořice anebo tučných mas, hutných polévek.
S jarem ale přichází změna, a to zejména v očistě našeho organismu. Velmi nám v tom pomáhají i tradice našich předků. Po zimě bychom totiž měli naše tělo vyčistit a začít jíst lehčí jídla a alespoň po dobu masopustního půstu dodržovat dietní režim bez masa. Nemusíme škrtnout všechno maso, ryby si dovolit můžeme.
A k tomu všemu začněme už klíčit semínka. Proč? Protože mladé zelené výhonky obsahují spoustu minerálů, vitamínů a živin, které naše tělo zvláště na jaře potřebuje. Zjara se probouzí květiny, zvířata, ptáčci, ožijí včelky a čmeláci, stejně tak je nastaveno i probouzení lidského jedince. A probouzení by mělo být pozvolné, tudíž strava by se měla zjednodušit, odlehčit, a v zájmu zvyšování imunity zvýšit příjem vitamínů a minerálů.
Proto si pořiďte biomisku na klíčení. Stejně tak zajděte do ověřeného obchůdku, nejlépe bio krámku nebo obchodu se zdravou výživou a nakupte si semínka, která můžete klíčit. Nejoblíbenější jsou drobné zelené mungo fazole, které i naklíčené vypadají zajímavě a hezky. Jsou poté dvoubarevné bílo-zelené a na talíři se jako ozdoba velmi vyjímají. Ozdobte dětem jídlo zdravými výhonky vyklíčených semínek. Nejenže jsou nabitá vitamíny, ale jsou šťavnatá, hezky vypadají a jsou hlavně zdravá. Co více pro zdraví vašich dětí můžete udělat za pár peněz? Nemusíte kupovat drahé, a navíc většinou chemicky zpracované vitamíny. Připravte si doma spolu s dětmi vitamínovou bombu díky směsi produktů jako může být řeřicha, slunečnice https://www.kosmas.cz/knihy/237610/tajemstvi-predku/ hrášek, cizrna, ředkvička, jetel i obiloviny.
Klíčící miska je velmi praktická pro přípravu zdravých klíčků, a navíc ji využijete i jako zajímavý dekor vaší kuchyně.