Stěhování na klíč postižených osob


Znáte Honzu Potměšila, například z pohádky „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“? Do roku 1989 to byl skvělý sportovec, pohybově nadaný mladík a bylo to patrné i na jeho atletické postavě. Naprosto zdravý pak usedl do auta a na počátku prosince 1989 utrpěl zranění páteře, které málem nepřežil, ovšem dnes jej mladá generace zná prakticky jen jako vozíčkáře.

invalidní vozík

Invalidní vozík převrací lidem život naruby a ti se musí naučit přijmout novou životní roli. Není pro mě vůbec snadné zvládat běžné každodenní úkoly, alespoň zpočátku, a teď si představte, že se musí přestěhovat. Pokud mají nablízku vydatnou pomoc v rodině, jde to vždy snáz, ale je-li takový člověk sám, musí si to zařídit u cizích osob, a to je náročné i po organizační stránce.

parkoviště pro invalidy

Jistou možností, jak přestěhovat vozíčkáře, je levné stěhování v Praze na klíč. Může to probíhat tak, že stěhovací firma provádí veškeré úkony pod dohledem dotyčné osoby, anebo je zvládne i bez dohledu, a pouze na novém působišti pak vypomáhá se zabydlováním. Klíčové jsou zejména tyto práce:

Balení věcí do krabic – veškeré předměty postupně mizí v útrobách kartonových krabic, které jsou pečlivě označené, aby bylo zřejmé, kam dané věci patří.

Demontáž a montáž nábytku a jeho instalace – zásadní operací je stěhování nábytku, buď rozebraného nebo vcelku (dle okolností a dohody) a také jeho instalace na novém místě.

Svítidla, závěsy a další doplňky – tyto předměty je nutné odinstalovat a namontovat či připevnit na novém působišti na svá místa. Náročné je to hlavně tam, kde se vrtá do betonu příklepovou vrtačkou.

Koberce – stěhováci mohou zařídit i pokládku koberců. Případně se postarají o zajištění malování bytu. Vše je otázkou dohody dle toho, jak to v novém bytě vypadá, a co je zde třeba.

Nákup nového vybavení – stěhovací firma smontuje i nový nábytek, který lidé zakoupili těsně před stěhováním, a může uvést do provozu i nové elektrické spotřebiče.